7 февруари 2021 / Бойлер

Преди две години сменяхме бойлер, защото протече. Купихме най-евтиния, 200 лева или нещо такова. Майсторът, който го монтира, каза че е боклук и ще е добре, ако си изкара гаранцията.

Не знаех, че бойлер се сменя на всеки две години до миналата седмица. Протече и този, добре че бяхме у дома, да не наводним блока.

Питахме приятели, ровихме в гугъл и разбрахме с удивление, че всички бойлери се скапват за две, максимум три години и се сменят по-често, отколкото чифт ботуши примерно. Имало някакви “неръждавейки”, които изкарвали по-дълго.

Поръчахме от един сайт такъв “неръждаем” бойлер, обещаха доставка и монтаж, всичко заедно. Чакахме една седмица и вчера трябваше да дойдат. Не дойдоха, не се и обаждат, ние звъним да питаме какво става. “Ами нямаме възможност да го монтираме, можем само да ви го докараме”. Добре, докарвайте го, ще измислим монтажа.

То не е ракетна наука, като нищо и аз мога да го монтирам, да му се не види и бойлера. Все пак решихме да извикаме майстор, защото е голямо, тежко и работи с ток и вода под налягане.

Майсторът дойде днес, нагласи го за половин час и научих, че макар и да не е ракетна наука, има неща, които трябва да се знаят.

 1. Източване на стария бойлер.
  Вчера развих меките връзки, изтече вода някаква и реших, че е празен. Майсторът днес се ухили и каза, че не е празен. Трябвало да се развие едно клапанче на тръбата за студената вода, тогава почва наистина да тече.
  Тук щеше да бъде първата ни грешка, ако ние се занимавахме с това, защото щяхме да опитаме да откачим от стената нещо цилиндрично без дръжки, тежащо сто килограма.
 2. Монтиране на новия бойлер
  Изглежда лесно. Първо се навива клапанчето към тръбата за студена вода, стърчаща от бойлера, маркирана със синя гума или пластмаса. Изключва се електричеството. Бойлерът се закача на куките на стената. Свързват се електрическите кабели, трябва да се внимава фазата и нулата да влизат в правилните клеми. Свързват се меките връзки към бойлера.
 3. Обезвъздушаване
  Тук щеше да е третата ни грешка. След като всичко е свързано, трябва да се развият докрай крановете за гореща вода в банята, пуска се студената вода към бойлера и се чака. От крановете за гореща вода известно време излиза въздух, после се чува зловещо гъргорене и потича мръсна вода, след минута-две се изчиства. Извършено е обезвъздушаване.
  Ако тази операция се пропусне, в бойлера влизат само две-три кофи вода, той реално грее въздух, човек не проумява защо загрява и изключва толкова бързо, а за къпане има вода колкото да си намокриш главата.
 4. Включване
  Включваш електрическото захранване към бойлера и се надяваш да изкара малко по-дълго от ботушите ти.

Извод

Всяко нещо си иска майстора, особено ако работи с ток и вода.

***

Бизнесът го няма никакъв, добре, че съпругата ми взима заплата. Имаме храна за котките и за нас.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.